Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την αναμενόμενη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ:

Αυτό που περιμένουμε είναι να συνεχιστεί η καλή διάθεση και η καλή πορεία που ξεκίνησε με του eurogroup της Δευτέρας, δηλαδή να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να μην επιμείνει το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε παράλογες απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα διευκολύνει τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρθουν στην Αθήνα, ώστε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα να διαμορφώσουμε το οριστικό σχέδιο που θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Εγώ κρατάω το εξής πολύ θετικό γεγονός, ότι άνοιξαν τα πολύ τελευταία βήματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει για εμάς, για την Ελλάδα, ότι συγχρόνως μπαίνουμε και στη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος. Έχει να κάνει με την ποσοτική χαλάρωση. Άρα δημιουργείται ένα πεδίο ασφαλείας για την κίνηση της οικονομίας και μπορούμε να σχεδιάζουμε με καλύτερες ανάσες, όπως κάνει ένας δρομέας αντοχής, βήματα τόσο για την ανασυγκρότηση της χώρας σε παραγωγικό επίπεδο, όσο και για το κοινωνικό κράτος.

Ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας, να μην προστεθεί στη συζήτηση που γίνεται για την περίοδο από 1/1/2019 και μετά, ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας για την ελληνική κοινωνία. Αυτό επιτυγχάνεται από το γεγονός, ότι οποιαδήποτε μέτρα περιοριστικού δημοσιονομικού χαρακτήρα θεσμοθετηθούν από τώρα για την 1/1/2019, θα ακολουθούνται και από αντισταθμιστικά αντίστοιχου χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: εάν παρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα, την ίδια στιγμή και το ίδιο χρονικό διάστημα θα παρθούν  και τα αντίστοιχα ανακουφιστικά, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα μηδέν.

Είναι τα πρώτα βήματα ενός δρόμου. Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αυτό που μπορώ να πω, είναι πως αποτελεί στόχο μας μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ένας ρυθμιστικός μηχανισμός, ο οποίος στην ουσία θα οδηγεί στην απομείωση των υποχρεώσεών μας. Επίσης, στοιχείο της ποσοτικής χαλάρωσης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια συγκεκριμένη γραμμή για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος. Με καλή θέληση και με πολύ δουλειά μέσα στο Μάρτιο μπορεί να έχουν τελειώσει όλα.

Για τη ΝΔ και τη στάση της:

Η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση μεν, στο ίδιο μοτίβο δε. Πώς αλλιώς κανείς να εξηγήσει, ότι μέχρι προχθές έλεγαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει η αξιολόγηση ή κάνανε ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης προήλθε από τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους θεσμούς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση, και από την Τρίτη το πρωί εξευρέθηκε ότι τα δώσαμε όλα ή δεν τα δώσαμε όλα κλπ.

Ο κύριος Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ με το αίτημά του για εκλογές και τίποτα άλλο, έχει μπλέξει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί δεν μπορεί να το δικαιολογήσει με μια σοβαρή πρόταση για τη χώρα και έχει μπλέξει πάνω στο γεγονός, ότι για να αποκτήσει βάση δικαιολογεί την πολιτική που έφερε την παράταξή του στην αντιπολίτευση και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι ο ελληνικός λαός καταδίκασε αυτή την πολιτική. Αυτό, ίσως, το επόμενο χρονικό διάστημα, να έχει διάφορες διεργασίες και διαδικασίες, ακόμα και μέσα στην ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα που άλλαξε τρεις αρχηγούς μετά τον κύριο Σαμαρά, άρα και ο ίδιος, προβλέπω, ότι θα μπει σε μια δίνη και θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει αποφάσεις και να μη μένει μόνο στη λογική, ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο κόμμα του.

Εμείς μιλάμε για ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής από 1/1/2019 και μετά, μετά το τέλος του προγράμματος. Καταφέραμε μέσα από αυτή την πορεία που γίνεται μέσα από εκατέρωθεν συμβιβασμούς, η αρχική απαίτηση του ΔΝΤ για 3,5-4 δις ευρώ προληπτικά μέτρα από το 2019 να φύγει από το τραπέζι. Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία. Σημαντική επιτυχία επίσης θα είναι η χώρα να μπει σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και του κοινωνικού κράτους και της οικονομίας. Βάζουμε ένα αγκωνάρι στην πορεία για την έξοδο από την κρίση.

Είναι ισχυρή ανάσα το ότι μπορούμε να πάρουμε ένα δανεισμό 3 δις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που δεν θα μπει στο έλλειμμα. Αλλά και όταν βγούμε στις αγορές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όχι όπως κάποτε που βγαίναμε στις αγορές, μαζεύαμε λεφτά και μετά γινόταν χρέος. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα. Δεν είναι βγαίνουμε στις αγορές και τελειώσαμε.

Θεωρώ ότι υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανακούφισης μαζί, όχι πανηγυριού, στην ίδια την κοινωνία. Από κει και πέρα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος, θεωρώ ότι είμαστε επαρκώς συνεννοημένοι και προχωράμε και με βάση το σχέδιο μας, χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Μερικές φορές μεταφράζεται ως γκρίνια η μεταφορά ενός αισθήματος που υπάρχει στην κοινωνία είτε τοπικά είτε γενικότερα. Η πρώτη και η βασική ευθύνη μας είναι  τι θα γίνει με την κοινωνία, τι θα γίνει με την οικονομία. Σχέδια πάνω στο τραπέζι μπορεί να κάνει ο καθένας και κάθε φορά να κάνει ερωτήσεις στον εαυτό του, να τις απαντάει και να νομίζει ότι έχει λύσει τα προβλήματα.

Για την τουρκική προκλητικότητα:

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Εγώ βρίσκω ότι επικοινωνιακά και σε λιγότερο χαμηλό πρακτικό επίπεδο, η φίλη και σύμμαχος χώρα, διαμορφώνει τους όρους μιας υποβόσκουσας έντασης. Αυτό δεν είναι καλό. Μπορεί να προσπαθεί με αυτό τον τρόπο, γιατί πηγαίνουν και σε δημοψήφισμα, να λύσει εσωτερικά της ζητήματα ή να χτυπάει προς τα εδώ κοιτώντας προς τα ανατολικά της. Αυτό δεν είναι καλό και για τις σχέσεις των χωρών αλλά και για την ίδια την Τουρκιά.

Όσον αφορά εμάς αυτό σημαίνει, μια προετοιμασία που υπό κανονικές συνθήκες θα την έλεγα υπερβάλλουσα. Αυτό σημαίνει κινήσεις από τη δική μας την πλευρά, ώστε να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο την αποτρεπτική μας δύναμη, που έχουν και κόστος. Για παράδειγμα, οι κινήσεις των μαχητικών μας και των άλλων μέσων, αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις θα ήταν σαφώς λιγότερες, αυτό σημαίνει σε φθορές και σε εξαρτήματα, καύσιμα κλπ θα είχαμε λιγότερες ανάγκες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου