"Κόντρα" μέσα από Δελτία Τύπου

Φωτογραφία από minedu.gov.gr
Διαβάστε τα Δελτία Τύπου που αντάλλαξαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης .


Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Αναίτια και άστοχη επίθεση εξαπέλυσε από άμβωνος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος κατά του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά κατά του υπουργού Νίκου Φίλη, με αφορμή την εγκύκλιο για τις επισκέψεις εξωσχολικών προσώπων στις σχολικές μονάδες.
Ο κ. Άνθιμος είπε μεταξύ άλλων:
« Ένας συμπατριώτης μας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ήρθε στην Θεσσαλονίκη για μια ομιλία σε ένα σχολείο, μετά από αίτημα των παιδιών και είπε ευχαρίστως. Τότε ήρθε και μου είπε θα μου επιτρέψετε Παναγιώτατε να κάνω μια ομιλία σε δύο σχολείο που με καλέσανε, και του είπα να κάνετε όσες ομιλίες θέλετε. Πήγε στο σχολείο που τον καλέσανε και οι αρμόδιοι είπαν ότι δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να μιλήσετε στα παιδιά, διότι αυτή είναι η εντολή του Υπουργείου όπως μας ενημέρωσαν...
… Αυτός είναι ο διωγμός που έχει αρχίσει ανεπίσημα και τώρα προχωρεί να επισημοποιηθεί. Την άλλη εβδομάδα έχουμε σύγκληση της Ιεραρχίας για να δούμε διάφορα θέματα όπως και αυτό που συνέβη με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας. Η εντολή του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη έχει δοθεί σε όλα τα σχολεία, αφού προ ημερών δόθηκε και διευκρινιστική εντολή σε σχολεία: "Κανένας μητροπολίτης δεν θα μιλάει στα παιδιά και να ελέγξετε τι έχουν κάνει όσοι έχουν επισκεφθεί τα σχολεία μέχρι σήμερα. Αν έχουν κάνει ομιλία ή κατήχηση»
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης απάντησε: O Παναγιώτατος έπρεπε να είναι προσεκτικότερος. Εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι «μου είπαν» και «άκουσα».
Η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος.
Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία, στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες.
Τέλος, θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές…
Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε.

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ὅτι ἡ ἀναγραφὴ σὲ μερίδα τοῦ καθημερινοῦ τύπου σχετικὰ μὲ τὸ θέμα τῆς ἀπαγορεύσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου νὰ ὁμιλήσῃ σὲ σχολεῖο τῆς Θεσσαλονίκης, διετυπώθη λανθασμένα.
Στὴν ὑπόθεση αὐτὴ δὲν εἶχε καμμία σχέση ὁ ὑπουργὸς Παιδείας, Ἔρευνας καὶ Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης, καὶ οὔτε ἐλέχθη τίποτε περὶ αὐτοῦ ὑπὸ τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου.
Τὸ θέμα διετυπώθη σὲ ἐπίπεδο διευθυντοῦ-καθηγητῶν τοῦ σχο-λείου καὶ τοῦ Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου. Δηλαδή, θέμα ὑπῆρξε, ἀλλὰ νὰ μὴν ἀποδίδωμε εὐθύνες καὶ μάλιστα συγκρού-σεις καὶ «κεραυνούς» τοῦ Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου ἐναντίον τοῦ Ὑπουργοῦ Παιδείας κ. Φίλη, ἀφοῦ δὲν ὑπῆρξαν.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.


Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016
 
Ο Παναγιώτατος δεν είπε τίποτα εναντίον του Υπουργού Παιδείας, αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το αποδιδόμενο στον κ. Άνθιμο κήρυγμα εναντίον του Υπουργού  Παιδείας Νίκου φίλη. Το πλήρες κείμενο του δελτίου  τύπου έχει ως εξής:
«Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι η αναγραφή σε μερίδα του καθημερινού τύπου σχετικά με το θέμα της απαγορεύσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου να ομιλήση σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, διετυπώθη λανθασμένα.
Στην υπόθεση αυτή δεν είχε καμμία σχέση  ο υπουργός  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης, και ούτε ελέχθη τίποτε περί αυτού υπό του Παναγιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.
Το θέμα διετυπώθη σε επίπεδο διευθυντού-καθηγητών του σχολείου και Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου. Δηλαδή, θέμα υπήρξε, αλλά να μην αποδίδωμε ευθύνες και μάλιστα συγκρούσεις και ‘’κεραυνούς’’ του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου εναντίον του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, αφού δεν υπήρξαν ».