Σαν Σήμερα (31 Μαρτίου)

1821
Τουρκικές δυνάμεις, που είχαν νικηθεί από τον Κολοκοτρώνη στη γέφυρα του Αλφειού ποταμού κοντά στην Καρύταινα, αφού ενισχύθηκαν από δύναμη 2.500 ομοεθνών τους, καταλαμβάνουν και πυρπολούν το χωριό Σάλεσι.

Μετά από ψευδή διάδοση για κήρυξη Ρωσοτουρκικού Πολέμου, λόγω της Ελληνικής Επαναστάσεως, ο τουρκικός όχλος προβαίνει σε άγριες σφαγές των Ελλήνων της Σμύρνης.

Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά τριήμερη πολιορκία, επιτίθεται και καταλαμβάνει το φρούριο «Ώρα» της Λιβαδειάς, αναγκάζοντας τον Τούρκο διοικητή της πόλεως, Χασάν Αγά, να παραδώσει την πόλη στους Έλληνες.

Ο επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, Οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, με εντολή του Αθανασίου Διάκου, απελευθερώνει την Αταλάντη Λοκρίδας από τους Τούρκους.

1917
Ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης (φωτογραφία) του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος, με αεροπλάνο Henry Farman H.F. 27, έχοντας ως παρατηρητή τον Ανθυπολοχαγό Παντελή Ψύχα, πραγματοποίησε σφοδρή νυχτερινή επιδρομή εναντίον του αεροδρομίου Ζέρεβιτς, κύριο ορμητήριο της Γερμανοβουλγαρικής Αεροπορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και πυρπόλησε το υπόστεγο των αεροπλάνων. Στη συνέχεια έρριψε μία βόμβα 100 λιβρών στο σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας. Μετά το κατόρθωμά του αυτό ο Μωραϊτίνης έλαβε από τους Βρετανούς την προσωνυμία "The Fearless Aviator" ("Ο Ατρόμητος Αεροπόρος").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου